Светослав Иванов: „Зелен преход – да, но разумно и прагматично!“

Светослав Иванов, председател на Българската асоциация „Природен газ“, беше модератор на една от дискусиите в рамките на форума за зелена трансформация – Green Transition Forum 4.0, който се проведе от 26 до 28 юни в Sofia Event Center.

Панелът бе озаглавен „Енергийна трансформация – балансиран и устойчив микс и разширяване на взаимосвързаните мрежи“ и в него се включиха Ангелин Цачев, директор и член на Управителния съвет на Електроенергийния системен оператор (ЕСО); Иван Велев, търговец по продажбите, АСТ Commodities; Кирил Равначки, главен изпълнителен директор на  „Булгартрансгаз“; Петър Филдишев, ръководител на отдел „Търговия с газ и операции“ в МЕТ Енерджи Трейдинг България; Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB; Светослав Бенчев, председател на управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Светослав Иванов, който е и изпълнителен директор на „Овергаз Инк“, постави във фокуса на вниманието въпроса за рационален подход към всякакъв вид реформи и трансформации. „Живеем в изключително динамичен свят и особено когато говорим за енергетика, промените се случват толкова често, че между решението за промяна и практическото приложение на промяната не ни остава време за анализ на възможните последствия и за оценка на позитивните или негативни промени“ – подчерта Светослав Иванов. Той изтъкна, че в сектора на енергетиката се работи по принципа на пробата и грешката. Според него България непременно трябва да се възползва от вече съществуващата газоразпределителна мрежа от 6 000 км, която е готова да транспортира и огромно количество зелен водород.

В хода на дискусията бяха разгледани различни аспекти на т.нар. „зелена трансформация“, въпроси, свързани с електроенергийната система и скоростното присъединяване на ВЕИ, новите газови коридори и особено т.нар. Вертикален газов коридор, разширяването на газовото хранилище при Чирен, бъдещето на нефтодобива в световен план, необходимостта от богат енергиен микс, а не фаворизиране на електроенергията. Участниците поставиха акцент върху факта, че е нерационално преждевременно да има отказ от определени източници на енергия под натиск от Европейския съюз.

В края на дискусията Светослав Иванов обобщи заключенията, около които се обединиха участниците: Зелен преход – да, но разумно и прагматично. Второ, повече пазари и по-малко администриране – това е полезно, а не страшно.

Други новини