Банско и Разлог отказват да чакат газопровод

Оживена дискусия и основателни критики предизвика 10-годишният план за развитие на мрежите на държавната компания „Булгартрансгаз“ по време на открито обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В обсъждането, проведено на 10 юли, взеха участие представители на общините Банско и Разлог, на газоразпределителните дружества „Овергаз Мрежи“ и „Аресгаз“, на Българска асоциация „Природен газ“ и др.

Представителите на Община Банско и Община Разлог изразиха категорично недоволство от факта, че в плана на „Булгартрансгаз“ се предвижда ново отлагане с 3 години на газовите отклонения до двата града. Официално посочената причина е, че това строителство би било скъпо, а рентабилност би била постигната само със 75% външно финансиране, при това безвъзмездно, а такива средства не са намерени. Кметът на Разлог Красимир Герчев посочи, че общината е направила важни стъпки за подобряване на екологичната обстановка, газифицирани са всички обществени сгради в града, независимо че природен газ се доставя в компресиран вид с трейлъри, което оскъпява услугата. „Още през 2018 г. с решение на Министерския съвет газопроводът до Банско и Разлог е обявен за национален обект и обект от национално значение. За нас е изключително важно да се включи този обект в новия 10-годишен план!“ – подчерта Красимир Герчев.

В подкрепа на това Иван Димитров, председател на Общинския съвет на гр. Разлог, добави: „Какво са виновни 50-те хиляди жители на региона, че проект, който е с одобрено финансиране към 2018 г. и е приоритетен за държавата, не е осъществен?“ Той настоя да бъде преразгледан планът на държавния газопреносен оператор и разширението на мрежата да не бъде отлагано отново.

Според Георги Доневичин, заместник-кмет на Община Банско, газифицирането е най-екологичният начин да се подобри качеството на въздуха и на околната среда в един от най-популярните курортни градове на България. „Не може да се заявява, че газификацията на Банско е неефективна, при условие че това е най-екологичната енергийна мярка“, каза Доневичин.

Анна Прешелкова, изпълнителен директор на „Овергаз Мрежи“, обърна внимание, че отклонението към Банско и Разлог е планирано още от 2015 г. и до 2020 г. от „Булгартрансгаз“ твърдят, че са осигурили финансиране по фонда „Козлодуй“, но нищо не е построено. Вместо това държавната фирма изгражда тръбопровод до Свищов, Пирдоп и Панагюрище, където няма нито един метър газоразпределителна мрежа. Анна Прешелкова подчерта, че „Овергаз Мрежи“ има изградена мрежа на територията на Банско и Разлог с обща дължина 50 километра. Битовите потребители са над 500, стопанските над 150, а общата годишна консумация в двете общини е 3 000 000 куб. метра природен газ. Поради липсата на тръбопровод, „Овергаз Мрежи“ осигурява природен газ в компресиран вид, което увеличава цената за крайните потребители.

По време на дискусията Анна Прешелкова подчерта, че в плана на „Булгартрансгаз“ са използвани силно завишени цени, за да се „докаже“ нерентабилност на инвестицията. Така например за изградените газопроводи до Пирдоп, Свищов и Панагюрище отчетената стойност е 300 евро/линеен метър, в същото време прогнозната стойност до Разлог и Банско е вече 600 евро/линеен метър.

„Настояваме Комисията за енергийно и водно регулиране да упражни всички дадени ѝ по закон правомощия и да задължи „Булгартрансгаз“ да изпълни планирания през 2015 г. и неизпълнен газопровод до Банско и Разлог!“ – заяви Анна Прешелкова.

Светослав Иванов, председател на Българска асоциация „Природен газ“, отбеляза, че 11 пъти отклонението към Банско и Разлог е включвано и изключвано от плановете на „Булгартрансгаз“. „Какъв смисъл има да се прави 10-годишен план, ако ние още от началото знаем, че той няма да бъде изпълняван?“ – попита той. „Ние сме свидетели как скоростно се изграждат магистрални тръбопроводи, които пренасят синьото гориво като желано благо към съседни държави, но никой не иска да се замисли за местния пазар. Резултатът е 3,5 пъти спад на търсенето на природен газ у нас през последните 30 години, без новопоявили се възможности да бъде компенсирано поне частично това изгубено търсене.“

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира критично предложеното отлагане с 3 години на газопровода до Банско и Разлог и го определи като неаргументирано. Той заяви: „Нереализирането на този газопровод нанася ущърб и вреда на един от най-силно развитите туристически райони на България!“ КЕВР препоръча на „Булгартрансгаз“ да ревизира 10-годишния си план, като го съобрази с отправените забележки и становища. Следващото обсъждане на поправения план ще се проведе на закрито заседание на 31 юли 2024 г.

Други новини