Под 60 стотинки дневно струва подгряването на вода и готвенето на газ през лятото

Под 60 стотинки дневно струва подгряването на вода и готвенето на газ през лятото. Това показват данните от средната месечна сметка през юли на битовите клиенти на „Овергаз Мрежи“. През летния месец газифицираните домакинства са платили средно по 17 лева за подгряване на вода и готвене.

30 % от абонатите на Овергаз, които използват синьото гориво за подгряване на вода и готвене, живеят в апартаменти от 70 до 90 квадрата. Тяхната юлска сметка за газ е средно до 15 лева. Семействата в жилища от 90 до 120 квадрата – 1/3 от газифицираните от компанията домакинства, са платили средно около 15 лева.

Въпреки по-високите температури, сметките през юли са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, заради намалението на цената на газа. Екологичният енергоизточник запазва ценовото си предимство пред електроенергията, пелетите, въглищата и топлинната енергия. Ако семействата бяха избрали електроенергия, те щяха да платят по 38 лева или над 2 пъти повече. По 21 лева средно са платили и клиентите на топлофикационните дружества в страната, a газифицираните домакинства, освен че са платили по-малко, са избегнали спирането на топлата вода с дни, поради дългите профилактики и ремонти по мрежата на топлофикациите.

Други новини